Čega se držati nakon euforije početka?

Svaki  početak veze je kao ulazak u novu godinu. Ulazimo energično, euforično donoseći odluke koje ćemo realizirati, navodeći stvari koje ćemo promijeniti, no kako vrijeme prolazi, euforija se smanjuje.  Često nismo dobro definirali ciljeve koje želimo ostvariti ili smo se uplašili promjene, pa u susretu s izazovima svakodnevnice, od njih odustajemo.

Jednako tako svaka je veza u početku nešto uzbuđujuće i izazovno, nešto što kod nas izaziva euforiju. No svaki početak ima svoj nastavak, pretvara se u daljnju radnju, u zaplet. Dok neki uživaju u radnji svoje veze, postoje i oni koji žale za nevinošću, strasti i bezbrižnosti početka, ili oni koji se boje nastavka radnje.

Bez obzira koliko lijepi bili, počeci neminovno imaju svoj kraj, a priča i veza se produbljuju. Činjenica da veza nije ista kao na početku ni u kojem slučaju ne znači da je ona loša. Samo je drugačija. Kao i svaki pojedinac zasebno, veze i odnosi također se razvijaju.

Nemojte suditi svoj odnos, brak, vezu po tome što je sada drugačije od prije. Sudite ga po tome kako se u njemu osjećate. Par koji je u braku već 20 godina zasigurno ne radi iste stvari koje je radio na početku veze. Na početku su možda svaki vikend odlazili u kino, a sada se ne mogu ni sjetiti kada su zadnji puta bili u kinu. S druge strane, sada nedjeljom ujutro zajedno piju kavu i pričaju o proteklom tjednu. No ako je njihov osjećaj isti, ako su i dalje sretni u društvu svog supružnika, onda znaju da je njihova veza, odnos, brak dobar za njih.

Čega se onda držati nakon euforije početka?

  • Ljubavi. Ako među partnerima postoji ljubav, onda je njihov odnos nešto što vrijedi produbljivati i nakon euforije početka.
  • Zadovoljstva. Ako nas odnos s drugom osobom ispunjava zadovoljstvom, ako volimo provoditi vrijeme s njom, onda je to odnos vrijedan svog zapleta.
  • Sigurnosti. Osjećaj sigurnosti u odnosu s drugom osobom nešto je neprocjenjivo. Taj osjećaj istovremeno daje i osjećaj slobode i osjećaj lakoće.
  • Ispunjenosti. Ako nam odnos s nekom osobom obogaćuje život, ako čini naš život vrednijim, onda je to svakako odnos koji želimo zadržati i razvijati dalje.
  • Pripadanja. Ako imamo osjećaj da u neki odnos ili s nekom osobom jednostavno pripadamo, da nam je tamo mjesto, onda taj odnos zasigurno zaslužuje svoj nastavak.
  • Sreće. Osobno mi se vlastita sreća uvijek pokazala kao najbolje mjerilo. Sreća je nešto čega se uvijek možemo uhvatiti. Što nas čini sretnim? Koji odnos? Koje okruženje? Ako nas nešto čini sretnima, onda se toga držimo, a ako ne, onda to otpuštamo. Jer naša sreća ovisi o nama.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik