Koju masku nosiš?

Jeste li se maskirali za maškare? Ako nemate djecu i niste sudjelovali na Riječkom karnevalu, pretpostavljam da niste. A u stvarnom životu?

Američko društvo prepuno je rasprava o tome kako se prilikom upoznavanja s drugim ljudima najprije treba prikazati kao potpuno drugačija, ali drugima privlačna osoba. Tek kasnije skidaju se maske. Ova teza poprište je mnogih debata, no jedno je sigurno – maske su prisutne u našim životima. Nosimo li i mi maske pred drugim ljudima? Jesam li supermama pred svojim djetetom? Najbolji frajer pred svojom ekipom? Najzaposlenija djelatnica pred svojoj šeficom? Poslušan sin pred svojom mamom?

Koje maske nosimo? Pred kime? Čemu nam one služe? Svaka naša maska ima neku funkciju. Neku pozitivnu namjeru koja iza nje stoji. Pitanje je samo koliko nam je ta maska potrebna i postoji li neki, za nas bolji način, da ostvarimo tu željenu funkciju. Zamislite da ste imali loš dan na poslu, a doma vas čekaju suprug ili supruga i malo dijete. Vaše dijete nije krivo za vaš loš dan i osjećaje, niti može razumjeti što vas muči i oko toga vam pomoći. Stoga za njega stavljate masku dobro raspoložene osobe, grlite ga, ljubite i igrate se s njime. Vaš suprug ili supruga također nisu odgovorni za vaš loš dan, no mogu razumjeti što osjećate i prolazite te vam mogu pružiti podršku u tome, ukoliko s njima o tome razgovarate. Stoga za njih ne stavljate masku, već im pokazujete sebe u potpunosti, ranjivog i s negativnim emocijama. Jer oni su vas odabrali i prihvatili u potpunosti, bez maske. Pod uvjetom da ste im se takvi predstavili.

Smatram kako su nam maske ponekad korisne. Osmjeh i ljubaznost prema klijentu, iako nam se danas zapravo uopće nije dalo ići na posao, potrebni su ako želim zadržati radno mjesto. Maska hrabre i optimistične osobe pred bolesnim članom obitelji ponekad je korisna i pomaže njenom ozdravljenju. Problem nastaje kada maske preuzmu našu ličnost i život. Smatram kako su nam maske ponekad korisne. Osmjeh i ljubaznost prema klijentu, iako nam se danas zapravo uopće nije dalo ići na posao, potrebni su ako želim zadržati radno mjesto. Maska hrabre i optimistične osobe pred bolesnim članom obitelji ponekad je korisna i pomaže njenom ozdravljenju. Problem nastaje kada maske preuzmu našu ličnost i život.

Svatko od nas ima specifičnu kombinaciju osobina i karaktera koja nas čini osobom koja jesmo. Dok su neki zadovoljni tom kombinacijom, mnogi teže nekim promjenama ili vlastitom viđenju poboljšanja iste. Ponekad je maska način na koji se nastojimo ,,promijeniti”. Staviti masku može se činiti kao lakše rješenje. Pretvarati se pred sobom i pred drugima da je sve uredu u našem braku, lakše je nego suočiti se s problemima. Staviti masku pristupačnog i dobronamjernog poslodavca može poslužiti u privlačenju novih radnika. Pretvarati se da imamo iste interese i vrijednosti kao osoba koja nam se sviđa može biti korisno za započinjanje veze. Ipak, s vremenom te maske postaju neodržive. Brak se neće poboljšati sam od sebe, bez obzira koliko se mi pretvarali da je sve dobro. Radnici koje smo privukli svojom maskom uvidjet će da ih ne poštujemo i ne brinemo o njihovoj dobrobiti te će potražiti drugo radno mjesto. Osoba s kojom smo u vezi kad tad će shvatiti da smo drugačiji nego što smo se predstavili. Maske koje smo stavili nisu nam donijele rješenje, već produbljivanje problema. 

Ovakve maske, iako imaju pozitivnu namjeru, donose negativan rezultat. One su često izraz naših nesigurnosti i sumnje u sebe. Mogu biti odraz straha i pokušaj zaštite samog sebe. Kako skinuti takvu masku? To nije lako, ali je dugoročno korisno. To znači da se moramo aktivirati, da moramo razmišljati i djelovati. To znači da nam se smanjuje mogućnost opravdavanja i prebacivanja odgovornosti. Jer mi smo ti koji smo odgovorni za sebe. Da bismo mogli skinuti masku, najprije se trebamo usuditi priznati da se skrivamo.  Prvo sami sebi, a potom i drugima na koje to utječe. Zatim trebamo otkriti pozitivnu namjeru koja se krije iza maske. Ovo zahtjeva da budemo iskreni sami sa sobom. Da si priznamo svoje strahove i nesigurnosti. Jednom kada otkrijemo pozitivnu namjeru naše maske, možemo početi tražiti druge načine kako ostvariti njezinu funkciju. Načine koji će biti manje štetni za nas i našu okolinu. Ponekad ćemo to moći sami. Ponekad će nam biti potrebna pomoć druge osobe. Na kraju je potrebno odabrati jedan od tih načina koji nam najviše odgovara i početi ga primjenjivati.

U čitavom ovom procesu važno je osvijestiti koja je krajnja korist skidanja maski. Bolje upoznavanje sebe i dugoročno rješavanje problema koje smo maskom nastojali prikriti. Maškare su gotove. Jeste li spremni otkriti osobu iza maske? Vjerujem u vas i veselim se vidjeti vaša lica!

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik