Čija očekivanja treba zadovoljiti u vezi?

Partnerski i bračni odnosi isprepleteni su različitim očekivanjima. Zamislite tri para. Marija i Petar na početku su veze te imaju neka očekivanja kako bi se druga strana trebala ponašati. Primjerice, Marija očekuje da joj Petar govori kako je lijepa, a Petar očekuje da Marija pokaže interes za njegov posao. Kako se odnos produbljuje i očekivanja se mijenjaju. Drugi par, Igor i Višnja u braku su pet godina. Višnja od Igora očekuje da sudjeluje u kućanskim poslovima, a Igor očekuje da Višnja ima razumijevanja za to da mu je dnevno potrebno nekih sat vremena samo za sebe. Treći par, Marijana i Vlado u braku su dvadeset i tri godine. Svoju obitelj obogatili su djecom i unucima. Marijana očekuje da sve svoje slobodno vrijeme provode s unucima, a Vlado očekuje da njih dvoje u mirovini putuju što je više moguće.

Što se događa kada očekujemo da drugi automatski ispune naša očekivanja, a da pritom o njima s drugom osobom nismo jasno niti razgovarali.

  • Petar Mariji ne daje komplimente o njenom izgledu, i ona mu počinje zamjerati i ljutiti se na njega. On sve više govori o svome poslu, a ona kao da nije zainteresirana i temu stalno skreće na sebe. Umjesto da se zbližavaju, oni se udaljavaju.
  • Višnja počinje vikati na Igora da sve mora sama raditi, a on joj derući se odgovara da ga pusti na miru i da mu je potreban odmor.
  • Marijana Vladi počinje predbacivati krivnju da ne želi vrijeme provoditi s unucima. Vlado se osjeća razočarano jer njegova žena, s kojom je u braku dvadeset i tri godine, ne želi s njim provoditi svoje vrijeme. Imati očekivanja od druge osobe u ljudskoj je prirodi. No, potrebno je osvijestiti kako je svatko za sebe odgovoran za vlastitu sreću i zadovoljenje svojih potreba. To što Petar i Marija imaju neka očekivanja, ne znači da će ona automatski biti ispunjena. To što Višnja i Igor očekuju da ih partner razumije, ostaje samo njihovo očekivanje, ukoliko sa supružnikom o njemu ne razgovaraju. Različiti pogledi Marijane i Vlade na to kako provoditi vrijeme u mirovini, mogu dovesti do ozbiljnih svađa i optuživanja, ukoliko o tome nisu spremni otvoreno razgovarati i dogovarati se.

U partnerskim odnosima često dolazi do međusobnog zamjeranja i predbacivanja. To je pak nerijetko plod nekvalitetne i neuspješne komunikacije supružnika. No očekivanja dolaze prije komunikacije.

Kako i čija očekivanja onda treba zadovoljiti?

  • Najprije osvijestite svoja očekivanja. Što želite? Koliko i zbog čega vam je to važno? Od koga to očekujete?
  • Potom osvijestite da i druga strana ima neka očekivanja od vas. Jednako kao i vi, i vaš supružnik ima neka očekivanja od vas i vaše veze.
  • Podijelite svoja očekivanja s partnerom i saslušajte njegova/njezina. Nitko ne čita misli. Dok ne izgovorite što želite, nemojte očekivati da će vas druga osoba razumjeti.
  • Razgovarajte i probajte naći neki kompromis i dogovor. O tome kako razgovarati nedavno sam pisala u tekstu o uspješnoj komunikaciji.
  • Ponekad razgovor neće biti dovoljan. Ponekad nećete uspjeti ostvariti kompromis ili dogovor. Tada osvijestite da ste vi ti koji ste odgovorni za sebe, za svoju sreću i krenite u potragu za drugačijim rješenjem i zadovoljenjem svojih potreba. Jer sreća je u nama. Samo se treba malo potruditi da je pronađemo.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik