Romantika vs. ljubav vs. strast

Bliži se vrijeme Valentinova. Dućani su ispunjeni srcima, tramvajske stanice plakatima s idejama ljubavnih poklona, a televizijski programi romantičnim komedijama. U glavama, a i razgovorima  mnogih ponovno započinje debata o smislu i potrebi obilježavanja Valentinova. Je li to lijepi blagdan koji nas podsjeća da cijenimo one koje volimo ili amerikanizirani kapitalistički pritisak na trošenje novaca, u kontekstu ovog teksta, sasvim je nebitno.

Ono o čemu danas pišem je ljubav. Nešto čemu svi teže, a nitko ne zna definirati. Nešto što su svi barem jednom osjetili, ali rijetki znaju opisati. Nešto čemu se često daje titula onog što životu daje smisao.

U romantičnom odnosu ljubav je nešto što se podrazumijeva. Iako postoje i drugačije kulture i veze, mnogi danas smatraju da se romantični odnos treba bazirati na ljubavi. Što je ta ljubav koja nas pokreće i kakve ona ima veze s romantikom ili strašću? Strast je poriv koji osjećamo, svojevrsna žudnja. Romantika je ponašanje koje manifestiramo. A ljubav je emocija koju osjećamo. Ponekad je povezana s romantikom i strasti, no ne uvijek. Kada bi se na ova tri pojma gledalo kao na voćku, ljubav bi bila srž, koštica, strast bi bila ,,meso” ploda, a romantika kora. Ponekad se konzumiraju zajedno, poput boba grožđa. Ponekad se guli samo kora, kao kod naranče. Ponekad se pak, ne jedu sjemenke, kao kod jabuke. Ipak, bez obzira koju voćku se pogleda, zna se da bez koštice ona ne može opstati, jer upravo je ona sjeme za daljnji rast.

Čini mi se da je tako i u partnerskim odnosima. Romantika i strast najčešće jesu dio odnosa, no njihov intenzitet i učestalost ovise o pojedincima. Nekima su važniji, nekima manje važni. U nekim odnosima njihova se uloga i važnost smanjuje s vremenom. No, u većini partnerskih odnosa ljubav je okosnica. Ljubav možda nije uvijek ta s kojom odnos započinje, no većinom je ona koja odnos održava kroz test vremena i promjena. Romantika i strast mogu izblijedjeti, no ako postoji ljubav, odnos će izdržati. S druge strane, ako nestane ljubavi, polako nestaje i odnosa.

Čemu onda pridavati pažnju? Postoji li sukob između strasti, ljubavi i romantike ili se one međusobno nadopunjavaju. Svatko za sebe može sam procijeniti što mu je u njegovom odnosu od ovog troje trenutno i u budućnosti važnije.  Ipak, mislim da se ne kaže uzalud da ljubav pokreće svijet.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik