Čiji savjet treba poslušati

Događa li vam se ponekad da želite nekome nešto ispričati, jedva čekate da podijelite s njima što vam se dogodilo, a oni vas zaskoče sa svojim mišljenjima što biste u toj situaciji trebali napraviti? Oni su, naime, već bili u toj situaciji ili imaju znanja baš o takvim stvarima pa je sasvim logično da vam kažu što da radite i da baš njih poslušate. Iako ih za savjet niste ni pitali.

Događa li vam se ponekad da ne znate što u nekoj situaciji napraviti te pitate druge osobe za savjet? A kada to napravite, dobijete veoma različite savjete ili savjete koji vam se ne čine odgovarajući za vas?

Zbog čega ljudi traže i daju savjete? I zbog čega ti savjeti često nisu onako učinkovito rješenje kakvom smo se nadali?

Svi se mi ponekad nađemo u situaciji u kojoj nismo sigurni što bismo napravili. Mnogi od nas će se u takvim trenucima okrenuti prema nekom bližnjem i tražiti njegovu potporu ili savjet. To je sasvim razumljivo. Logično je da kada imamo poteškoća tražimo pomoć od drugih i dobro je da to radimo. Pitanje je samo obraćamo li se za pomoć dobroj osobi.

Isto tako, kada nam se netko koga volimo i do koga nam je stalo obrati za pomoć ili savjet, vrlo je vjerojatno da ćemo se potruditi to mu i pružiti. To je također sasvim normalno i empatično s naše strane. Pitanje je samo, možemo li mi, iako imamo slična iskustava, dati pravi savjet toj osobi.

Zbog čega mnogi savjeti, iako dobronamjerni, nisu primjenjivi na druge osobe, a bili su primjenjivi na nama?

                Svatko od nas je različit. Svatko ima drugačije vrijednosti, norme, načine razmišljanja. Čak i kad smo slični, na nekim područjima,  u nekim smjerovima kretanja u životu se razlikujemo. I ono što je dobro za mene i što odgovara meni, ne znači da je dobro i odgovara nekom drugome. Isto vrijedi i obratno. Ono što je dobro za nekoga tko mi daje savjet, ne znači da će biti dobro i za mene. Iz tog razloga mnogi savjeti nisu onako ,,uspješni” kako  bismo mi to željeli.

Znači li to da nikada ne treba davati savjete niti treba poslušati ičiji savjet? Naravno da ne. Tražiti i pružati pomoć dobra je stvar. No, pritom treba imati na umu da osoba koja od nas traži pomoć nije ista mi. Možda bi bilo bolje da ju saslušamo i pitamo što bi njoj bilo najvažnije u toj situaciji, a ne da joj odmah kažemo što mi mislimo da treba učiniti. Na taj način joj pružamo podršku, ali ne namećemo svoj stav. Isto je i u obratnoj situaciji, kada mi tražimo pomoć. Dapače, dobro je potražiti pomoć, no moramo biti svjesni da ono što je ,,upalilo” za drugoga nije nužno magično rješenje i za nas. Jer mi smo ipak osoba za sebe. I možemo poslušati što drugi misle o tome, no mi smo ti koji najbolje poznajemo sebe i duboko u sebi znamo što nam je potrebno. Jer naša sreća je u nama.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPterapeut i Instagramu @akusic_nlpterapeut