Sreća na hrvatski način

Relativno nedavno izdana je knjiga koja nudi danski recept za sretan život. Promovira takozvanu sreću na danski način. Izdavanje i promocija ove knjige natjerali su me na razmišljanje. Što to Danci rade da je njihov način ostvarivanja sreće tako popularan? Što ih čini sretnim narodom? Je li uopće moguće govoriti o istom receptu za sreću jedne tako velike skupine? Ako da, koji bi to bio hrvatski recept za sretan život? Učlaniti se u političku stranku? Sjesti na Ryanairov let za Dublin? Dobiti na lotu? Imati ugovor na neodređeno? Kupiti stan ili kuću? Osnovati obitelj?

Iako svaki narod ima svoje kulturološke specifičnosti i neke zajedničke vrijednosti, ipak je nerealno govoriti o identičnoj viziji sreće i načinu njenog ostvarivanja. Sreća je nešto čemu svi težimo, no razlikujemo se u tome što nas čini sretnim. Za nekog je sreća pronaći osobu s kojom će dijeliti svoj život. Za nekog je sreća raditi posao kojeg voli i koji ga ispunjuje. Za nekog je sreća zarađivati dovoljno novaca da si može priuštiti sve najnovije tehnološke ili modne dodatke. I tako dalje. Bez obzira što nas čini sretnima, osjećaj je za sve isti. Taj blagi val blagostanja i opuštenosti koji preplavljuje naše tijelo i stavlja nam smiješak na lice.

Čini mi se kako danas ljudi često zaboravljaju da sreća nije krajnji cilj koji treba dostići, već stanje kojem treba težiti. Život nije niz zadataka koje treba riješiti kako bismo bili sretni. Život je put koji bi trebao biti ispunjen srećom. Mnogi danas trče kroz vlastiti život nastojeći ispuniti ciljeve koje su si zacrtali, bez da se okrenu s trake i pogledaju čini li ih sve to trčanje sretnima. Naravno da u životu imamo različite faze, neke teže, neke lakše. Te faze prate i različita raspoloženja i emocije, kako pozitivne, tako i negativne. Ipak, čini mi se kako je važno težiti tome da nam sreća bude općenito pozadinsko raspoloženje života, a ne samo njegov komadić. Nekako je život onda ljepši, zar ne?

Naravno, lako je govoriti o tome kako je lijepo biti sretan, no postavlja se pitanje kako? Očito je to vještina koju treba razvijati, inače se ne bi pisale knjige s receptima o tome kako ju postići. S obzirom da je sreća za svakog nešto drugo, nemoguće je govoriti o univerzalnim načinima njenog ostvarivanja. Ipak, čini mi se kako postoje neke stvari koje svi mogu napraviti na putu otkrivanja vlastite sreće. Kao prvo, trebamo sami sa sobom pogledati što je to što nas usrećuje. Ne što je ono što mislimo da bi nas trebalo usrećiti. Ne ono što nam drugi kažu da će nas usrećiti. Ono što je duboko u nama definirano kao naš izvor sreće. Nekima je vrlo lako zaključiti što je to. Kod drugih se ideja vlastite sreće skriva ispod mnoštva slojeva različitih negativnih iskustava, strahova i štitova. Kod trećih je ona zamagljena tuđim očekivanjima. Kod četvrtih se nalazi iza mnoštva različitih uloga koje u životu i odnosima igraju. I tako dalje. U svakom slučaju, da bismo mogli otkriti što nas uistinu usrećuje, potrebno je da se zaista suočimo sa sobom i pogledamo u svoju srž.

Jednom kada otkrijemo ono što nas zaista čini sretnima, potrebna nam je hrabrost i snaga da krenemo živjeti na taj sretan način. Prvo što je potrebno jest da preuzmemo odgovornost za vlastiti život. Dakle, mi smo ti koji smo odgovorni za sebe i svoju sreću. Naravno da ne možemo utjecati i biti odgovorni za sve što nam se u životu događa. Ne možemo utjecati na to da smo djeca rastavljenih roditelja. Ne možemo utjecati na to da imamo dijete s posebnim potrebama. Ne možemo utjecati na to da nam je ekonomiju pogodila recesija. No možemo utjecati na način na koji se nosimo s time. Odgovorni smo za sebe i svoje reakcije u odnosu na stvari koje nam se događaju, a na koje ne možemo utjecati. To nije lako. To znači da se moramo aktivirati, da moramo razmišljati i djelovati. To znači da nam se smanjuje mogućnost opravdavanja i prebacivanja odgovornosti. Jer mi smo ti koji smo odgovorni za sebe. S druge strane, to nam daje nešto čemu svi težimo – slobodu i moć u kreiranju vlastitog života. U odabiru vlastitog smjera kretanja. U kreiranju sreće na sebi svojstven način.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik