Kako graditi stabilnu vezu?

Stavovi o ljubavi i vezama različiti su od kulture do kulture, od pojedinca do pojedinca. Ipak, mnogi od nas teže sigurnoj i stabilnoj vezi. Partneru na kojeg se mogu osloniti, vezi u kojoj se osjećaju ugodno i zadovoljno. Svi klijenti koji kod mene dođu s temom problema u odnosima, kao željeni ishod rada, između ostalog, navode vezu u kojoj će se osjećati sretno i zadovoljno.

Svatko od nas osobno, odgovoran je da naša veza ili brak bude onakva kakvom želimo. Ukoliko nam je cilj imati sretnu, ispunjavajuću, stabilnu vezu, na nama je da se potrudimo da ona takva i bude. Očekivati od druge strane (partnera) da ispuni sve naše želje i fantazije o tome kakav naš odnos treba biti, bez da mi osobno uložimo vlastiti trud, neće uroditi željenim ishodom. Veza podrazumijeva partnerstvo, a partnerstvo podrazumijeva zajednički rad, odnosno doprinos. Jedino zajedno sa svojim partnerom, odnosno partnericom možemo izgraditi vezu kakvu želimo.

Kako onda graditi stabilnu vezu?

  • Zajedno razgovarajte o tome kakvu vezu i odnos želite. Ovo se odnosi na sve, od širih okvira veze, poput toga gdje ćete živjeti i hoćete li imati djecu, do malih, ali bitnih, stvari poput podjele poslova u kućanstvu ili navika i rituala provođenja vikenda.
  • Podijelite svoja očekivanja s partnerom i saslušajte njegova/njezina. Nitko ne čita misli. Dok nešto ne izgovorite, nemojte pretpostavljati da druga osoba zna što mislite ili trebate.
  • U komunikaciji s partnerom budite iskreni i otvoreni. Podijelite svoje osjećaje, misli, želje, potrebe, probleme s partnerom/icom. Ukoliko s nekim zaista želite graditi odnos, ukoliko želite odnos u kojem ćete se osjećati prihvaćeno i sigurno, tada se trebate i otvoriti te pokazati drugoj osobi ,,sve svoje strane”.

  • Kada naiđete na problem, nemojte ga ignorirati. Možda se na početku čini lakše zanemariti neke stvari koje vam stvaraju problem u odnosu. U dugoročnoj perspektivi te će se stvari ipak ,,vratiti na dnevni red”. Tada će njihovo rješavanje biti teže jer će na sebi imati nakupljenog zamjeranja od svih prethodnih slučajeva kada ste problem odlučili staviti po strani.
  • Uvažavajte svog partnera/icu. U svakoj vezi s vremena na vrijeme dolazi do neslaganja i različitih mišljenja. Važno je kako pristupimo tome. Poštujte pravo vašeg partnera na drugačije mišljenje i doživljaj, ukoliko želite da on/ona poštuje vaše. Ne morate se oko svega slagati. Važno je kako ćete pristupiti onome u čemu se ne slažete.
  • Imajte razumijevanja jedno za drugo u novim ili neočekivanim životnim situacijama. Na mnoge situacije u životu ne možemo utjecati, no one ipak imaju određeni utjecaj na nas i naš život. To od nas zahtjeva nove napore i snagu da se prilagodimo i nadvladamo situaciju prvo kao pojedinac, a potom i kao par. U takvim trenucima potrebno je imati razumijevanja jedno za drugo i za proces prilagodbe druge osobe.

Ukoliko težite tome da vaša veza bude stabilna i sretna, pogledajte u sebe i potrudite se za sreću. Jer sreća je u nama. Samo se trebamo malo potruditi da je pronađemo.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik