Kako se nositi sa stresom?

Kada ste zadnji put nekom rekli da ste pod stresom? Ovaj tjedan? Jučer? Prije pet minuta? Čini se da je u današnjem svijetu nemoguće živjeti bez stresa. Bolest modernog doba, kako se popularno zove, dio je svačijeg života. I dok nekima rečenica ,,pod stresom sam” postaje izgovor kako bi izbjegli određene obaveze, drugi ga ignoriraju do granice u kojoj im uzrokuje psihosomatske simptome. Naravno da niti jedna krajnost od ove dvije za nas dugoročno nije dobra.

 

Stres se danas prihvaća kako sastavni dio naših života. On je nešto što nas s jedne strane pokreće, a s druge opterećuje. Sve veći broj ljudi pita se što je to što im uzrokuje stres, kako ga prepoznati i kako se s njime nositi. Uzroke stresa u svojoj okolini najčešće lako prepoznajemo. To mogu biti međuljudski odnosi (na poslu, u obitelji,  među prijateljima…), poslovne obaveze, privatne i obiteljske obaveze, odnosno sve stvari koje nas na neki način opterećuju i/ili imamo poteškoća nositi se s njima. Pronaći načine nošenja sa stresom, odnosno socijalno prihvatljive i zdrave načine nošenja sa stresom, mnogo je veći izazov. Ukoliko ne uspijemo naći za nas adekvatne načine nošenja sa stresom, njegove posljedice mogu se manifestirati na štetne načine. Stres, odnosno njegove posljedice, mogu se manifestirati poput:

 • problema s probavom
 • problema sa spavanjem (ne spavate dobro, dovoljno i/ili kvalitetno)
 • problema s prehranom (prejedanjem ili nedostatkom apetita)
 • kroničnog umora (bez obzira koliko spavali)
 • nemogućnosti opuštanja
 • nezadovoljstva (sa svojim poslom, sa svojom vezom, sa sobom, s drugima)
 • traženja utjehe i rasterećenja na krivim mjestima (pretjerivanje u alkoholu, cigaretama, hrani; izbacivanje frustracija na drugima; ,,bježanje” u svoj svijet).

Što učiniti kako bi svoj život olakšali od stresa? Da, stres je zaista nešto s čime se svi susrećemo. No to ne znači da mu se u potpunosti trebamo predati. Različite životne situacije i okruženja kroz koja prolazimo mogu biti stresne, no mi smo ti koji mogu razviti načine kako se nositi s tim stresom, odnosno kako ublažiti negativan utjecaj za nas nepovoljnih životnih situacija i odnosa na nas same i naše funkcioniranje. Najprije, trebamo uzeti vremena i pogledati što nam to sve uzrokuje stres, što nas izluđuje i opterećuje. Potom je potrebno pogledati što od toga možemo mijenjati i kako. Ponekad, primjerice, ne želimo mijenjati posao, iako je za nas stresan. Onda možemo naći načine kako taj stres ublažiti i kako se s njime nositi na za nas prihvatljiv i ne štetan način. Na primjer, nećemo se zaustaviti na tome da stresno radno okruženje rješavamo pretjeranim konzumiranjem hrane, već ćemo potražiti neki manje štetan način za naš organizam. Evo nekoliko prijedloga kako suzbiti stres i njegove negativne učinke:

 • Promijenite ono na što možete utjecati. Ukoliko imate šefa/šeficu koji vam svakodnevno svojim ponašanjem i prigovorima nepotrebno zagorčavaju život, fokusirajte se na pozitivne strane svog posla – dobre kolege ili zanimljive radne zadatke. Prihvatite da šefa/šeficu ne možete promijeniti i shvatite da je njihovo ponašanje odraz njih, a ne vas. Pustite ih da viču, stavite ih na ,,mute” i usmjerite se na sebe i svoj posao.
 • Poboljšajte svoje komunikacijske vještine. Stres često nastaje u situacijama u kojima se ne znamo izraziti, reći što želimo, izboriti za sebe i/ili razgovarati na za nas učinkovit način. Educirajte se o načinima poboljšanja svoje komunikacije i olakšajte si istu.
 • Pronađite primjereni ispušni ventil. Umjesto pretjerivanja u porocima ili iskaljivanja na drugima, pronađite sebi odgovarajući način opuštanja. Trčite, plešite, provedite dan gledajući filmove, zatvorite se u sobu i izredajte sve psovke koje vam padnu napamet. Nađite svoj način da se opustite.
 • Razgovarajte s drugima o tome što vas muči. Ponekad već sam čin izgovaranja svega što nam je stresno i što nas opterećuje donosi olakšanje, a ponekad će nam druga strana moći ponuditi koristan uvid ili savjet. Razgovarajte s prijateljima, kolegama, supružnicima ili stručnim osobama. Ali razgovarajte.

Svatko od vas sam za sebe najbolje zna procijeniti koliko mu je važno pronaći za njega adekvatne načine nošenja sa stresom i na koji način će to učiniti. Ono što je sigurno je da smanjenjem stresa, raste naša sreća.

 

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik