Tajna uspješne komunikacije

Kada mi klijenti pričaju o svojim problemima u odnosima s drugom osobom, redovito ih pitam što je druga osoba rekla na to. Nerijetko dobivam odgovor kako s njom o tome nisu razgovarali. Kako možemo očekivati da imamo zadovoljavajuću vezu i odnos ukoliko s drugom osobom ne razgovaramo o problemima koji nam se u tom odnosu javljaju?

Komunikacija je ključna u svakom odnosu, pa tako i onom ljubavnom. Taj odnos često je, zbog bliskosti osoba, izložen lošijim oblicima komunikacije, koje si u poslovnim ili prijateljskim odnosima ne bismo dozvolili, poput vikanja, svađanja, vrijeđanja. Ponekad je pak prožet pretpostavkama koje radimo o drugoj osobi, koje također narušavaju komunikaciju. Na primjer, na temelju naše bliskosti s partnerom mislimo da ga izvrsno poznajemo pa ni nećemo s njim razgovarati o nečemu jer već znamo što će reći.

Sve navedeno dovodi do loše komunikacije među supružnicima ili partnerima. To posljedično dovodi do problema u vezi i narušavanja odnosa. Kako onda treba komunicirati?

  • Podijelite svoje osjećaje, misli, želje, potrebe, probleme s partnerom/icom. Bez obzira koliko se međusobno dobro poznajete, čitati misli još uvijek ne možete. Dok nešto ne izgovorite, nemojte pretpostavljati da druga osoba zna što mislite ili trebate.
  • Pričajte u svoje ime, bez optuživanja drugoga. Umjesto ,,Ti si lijen i nikada mi ne pomažeš”, recite ,,Osjećam se loše kada ja obavljam sve poslove, a ti gledaš televiziju.” Na taj način skrećete pozornost na to kako se vi osjećate i što želite, a druga osoba nema potrebu automatski se braniti.
  • Kada ste ljuti, dajte si malo vremena da se ljutnja smiri pa tek onda krenite razgovarati. Nerealno je očekivati da se nikada nećemo naljutiti na drugu osobu, ljutnja je sasvim normalna emocija. Ipak, kada smo ljuti često kažemo stvari samo da bismo povrijedili drugoga. Kada se smirimo, najčešće nam je žao zbog izrečenog. Stoga je bolje malo se ,,ohladiti” pa onda krenuti u raspravu.
  • Budite što konkretniji. Kada žena kaže suprugu ,,Želim da budeš malo romantičniji”, nije mu zapravo ništa rekla. Što točno želi? Što za nju znači romantično? Za nekog je romatična gesta kada dobije cvijeće. Netko drugi romantičnim smatra kada suprug izvede djecu van kako bi supruga mogla imati dan za sebe. Dok komunicirate navodite konkretne primjere i stvari, jer ukoliko to ne učinite, ponovno upadate u zamku pretpostavki. A moja i vaša pretpostavka oko nečega nisu iste.
  • Dozvolite i drugoj osobi da izrazi svoje osjećaje, misli, želje, potrebe, probleme. Komunikacija je obostrana. Nerealno je očekivati kako vi imate pravo izreći sve što želite, ako to isto ne dopuštate svom partneru/ici.
  • Uvažavajte svog supružnika, odnosno partnera. U svakoj vezi postoje neslaganja i različita mišljenja. Važno je kako pristupimo tome. Poštujte pravo vašeg partnera na drugačije mišljenje i doživljaj, ukoliko želite da on/ona poštuje vaše. Ne morate se oko svega slagati. Važno je kako ćete pristupiti onome u čemu se ne slažete. Recimo da se supružnici ne slažu oko toga treba li obnavljati kuhinju. Neka oboje navedu i obrazlože svoje razloge, a potom neka zajednički donesu odluku. Ponekad će ipak biti potrebno napraviti kompromis. A ponekad će područje oko kojeg se ne slažu biti toliko značajno da će par zaključiti da više nije kompatibilan i da ne može zajedno dalje. To svatko najbolje može procijeniti za sebe.

U svakom slučaju komunicirajte jer bez toga ćete teško ostvariti sretnu vezu. A sreća je u nama. Samo se trebamo malo potruditi da je pronađemo.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik