Veza za vrijeme blagdana

Advent je počeo. Blagdansko vrijeme sve je bliže. Zajedno s veseljem što dolaze praznici, dolazi i ludnica s kojom se mnogi susreću kako bi ,,izvršili” sve što je potrebno da mogu uživati u blagdanima. U svom prošlogodišnjem božićnom tekstu dotakla sam se stresa koji donose blagdani i načina nošenja s njime. Ove godine posvetiti ću se odnosu supružnika/partnera/ljubavnika (kako god ih volite nazivati) za vrijeme blagdana.

Često se događa da se vrijeme blagdana, umjesto u vrijeme zajedničkog druženja i opuštanja, pretvori u vrijeme svađa i netrpeljivosti. Zbog čega do toga dolazi? Postoji više mogućih razloga:

  • Stres i pritisak koji neki ljudi osjećaju zbog nadolazećih blagdana i popratnih obaveza, može dovesti do ,,ventiliranja” na bližnjima i netrpeljivosti među partnerima.
  • Poteškoće prilikom dogovora oko toga kako će se provesti blagdani (kod punice ili svekrve, koliko dugo, kada, s kojim budžetom i slično) mogu dovesti do svađa.
  • Moguće je i da supružnici odjednom imaju previše zajedničkog vremena, koje inače nemaju zbog radnih i drugih obaveza, pa problemi koje imaju u vezi, a kojima se inače ne stignu baviti, izlaze na površinu.
  • Ukoliko se radi o roditeljima, moguće je da dolazi i do nesuglasica oko odgoja i načina na koje dijete treba provesti praznike.

Kako riješiti ove probleme i očvrsnuti svoju vezu?

  • Ako je vrijeme blagdana za vas stresno razdoblje, pronađite načine kako smanjiti taj stres. Odredite konkretne ciljeve koje želite ostvariti za Božić i detaljne korake kako ćete ih ostvariti. Time ćete eliminirati osjećaj stresa koji dolazi zbog toga jer ne znamo kako ćemo i hoćemo li sve stići. (Više o tome pročitajte u mom tekstu Božićno vrijeme – vrijeme veselja i stresa)
  • Ukoliko imate problema u dogovorima oko ,,organizacije blagdana”, sjednite već sada oboje za stol i napravite konkretne planove. Stavite ih na papir ako vam to pomaže. Svatko neka navede svoje želje i razloge zbog kojih im je to važno. Poslušajte jedan drugoga, uvažite se i probajte naći zajedničko rješenje koje će odgovarati i jednom i drugom. Ne prepuštajte stvari zadnjem trenutku s nadom da će se riješiti same od sebe i nikada ne pretpostavljajte ništa. Sve izrecite na glas. Ne možete znati što druga osoba misli, niti ona može znati što vi mislite.
  • Izlaze li za vrijeme blagdana vaši problemi, koje ste tako marljivo gurali pod tepih, na vidjelo, to vam je jasna poruka da ih je potrebno rješavati. Izbjegavate li ih, problemi samo rastu, međusobno zamjeranje i negativni osjećaji postaju sve veći, a vaša veza se, polako, ali sigurno, sve više lomi.
  • Kada se radi o dogovoru oko odgoja i djeteta, blagdansko razdoblje nije ništa drugačije od bilo kojeg drugog. Zajedno trebate dogovoriti sadržaje, pravila i granice te oboje biti dosljedni u njihovom ostvarenju.

Advent je počeo. Blagdansko vrijeme sve je bliže. Neka vaša veza ovaj Božić bude vaš najveći izvor veselja jer sreća je u nama.

Kontaktirajte me na: 091 577 2717, pošaljite email na info@aleksandrakusic.net ili ispunite obrazac. Potražite me i na Facebooku @aleksandrakusicNLPsavjetnik i Instagramu @akusic_nlpsavjetnik