Stres

U današnjem užurbanom načinu života stres je postao dio naše svakodnevnice. Unatoč tome, mnogi ne znaju kako se nositi sa stresom i utjecati na njegovo smanjenje. To dovodi do toga da ljudi postaju nezadovoljni, tužni, anksiozni. Na to koliko je naše okruženje stresno ne možemo direktno utjecati. Ipak, možemo utjecati na to kako se nosimo sa stresom i smanjiti njegov utjecaj na nas.
 1. Imate problema sa spavanjem (ne spavate dobro, dovoljno i/ili kvalitetno)
 2. Imate problema s prehranom (prejedanjem ili nedostatkom apetita)
 3. Imate problema s probavom
 4. Ne možete se opustiti
 5. Kronično ste umorni (bez obzira koliko spavali)
 6. Nezadovoljni ste (sa svojim poslom, sa svojom vezom, sa sobom, s drugima)
 7. Tražite utjehu i rasterećenje na krivim mjestima (pretjerivanje u alkoholu, cigaretama, hrani; izbacivanje frustracija na drugima; ,,bježanje” u svoj svijet)

Stres se može manifestirati na neki od gore navedenih, ili na neki drugi način. Ne morate imate sve navedene simptome da biste bili pod stresom. Slijede neke preporuke za olakšavanje stresnih stanja.

NAČINI SUZBIJANJA STRESA I NJEGOVIH NEGATIVNIH UČINAKA:

 1. Promijenite ono na što možete utjecati. Ukoliko imate šefa/šeficu koji vam svakodnevno svojim ponašanjem i prigovorima nepotrebno zagorčavaju život, fokusirajte se na pozitivne strane svog posla – dobre kolege ili zanimljive radne zadatke. Prihvatite da šefa/šeficu ne možete promijeniti i shvatite da je njihovo ponašanje odraz njih, a ne vas. Pustite ih da viču, stavite ih na ,,mute” i usmjerite se na sebe i svoj posao.
 2. Poboljšajte svoje komunikacijske vještine. Stres često nastaje u situacijama u kojima se ne znamo izraziti, reći što želimo, izboriti za sebe i/ili razgovarati na za nas učinkovit način. Educirajte se o načinima poboljšanja svoje komunikacije i olakšajte si istu.
 3. Pronađite primjereni ispušni ventil. Umjesto pretjerivanja u porocima ili iskaljivanja na drugima, pronađite sebi odgovarajući način opuštanja. Trčite, plešite, provedite dan gledajući filmove, zatvorite se u sobu i izredajte sve psovke koje vam padnu napamet. Nađite svoj način da se opustite.
 4. Razgovarajte s drugima o tome što vas muči. Ponekad već sam čin izgovaranja svega što nas stresira i opterećuje donosi olakšanje, a ponekad će nam druga strana moći ponuditi koristan uvid ili savjet. Razgovarajte s prijateljima, kolegama, supružnicima ili stručnim osobama. Ali razgovarajte.